Automatyzacja we współczesnych zakładach piekarniczych

W procesach produkcyjnych stosowanie automatyzacji jest czymś całkowicie naturalnym. Pozwala zwiększyć i przyspieszyć produkcję i poprawić efektywność przedsiębiorstwa. Dodatkowo też odciąża pracowników i zapewnia im większe bezpieczeństwo. Automatyzacja na stałe weszła też do branży spożywczej, gdzie stosowana jest na przykład w piekarniach.

Zachowanie walorów produktu

Chociaż nadal nie brakuje zakładów, gdzie wiele procesów i zadań wykonuje się ręcznie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby niektóre tryby unowocześnić i przetransformować. Ważne jest przy tym zachowanie doskonałej jakości końcowego produktu – w tym wypadku pieczywa – a więc jego wyglądu oraz smaku. Możliwe jest to dzięki zastosowaniu stałej receptury, ale również korzystania z automatycznych urządzeń wysokiej klasy. Mieszarka do ciasta chlebowego nie musi negatywnie wpływać na proces produkcyjny i zmieniać walorów smakowych pieczywa, o ile będzie to sprawdzony sprzęt renomowanego producenta.

Poprawa efektywności produkcyjnej

Zastosowanie mieszarek ma za to bezpośredni wpływ na produkcję pod względem jej wydajności. Urządzenia takie jak wywrotnice, które można znaleźć na https://ibis.net.pl/oferta/wywrotnice-dziez/, pozwalają jednocześnie wymieszać składniki na setki porcji chlebowych, co znacznie przyśpiesza i ułatwia ich późniejsze wypiekanie. Zwiększenie efektywności jest widoczne od razu w porównaniu z ręcznym mieszaniem i wyrabianiem ciasta. Pracownik nie musi własnymi siłami wykonywać tego ciężkiego zadania. Wyręcza go w tym automatycznie zaprogramowana maszyna z dostępem do własnego panelu sterowania. Dzięki temu piekarze mają pełną kontrolę nad tym, w jaki sposób mieszane są poszczególne składniki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 3 =