Jak działają prasy do oleju?

Któż nie chciałby doprawić sałatki własnoręcznie przyrządzonym olejem, tłoczonym w warunkach domowych? Produkując własną żywność mamy pewność, jak została przygotowana i z czego się składa. Tym samym doskonale wiemy, co jemy. Mamy gwarancję nie tylko smaku, ale przede wszystkim zdrowia i braku szkodliwych konserwantów. Dostępne w sklepach oleje zawierają nie tylko dobre składniki, ale też często sztuczne dodatki. Można tego uniknąć, korzystając z domowych narzędzi do wytwarzania tego [produktu. Mowa tutaj o prasach do oleju, które pozwalają tłoczyć domowe źródło zdrowia.

Prostsze niż można przypuszczać

Proces wytwarzania oleju w prasie odbywa się poprzez mechaniczne zgniecenie wprowadzonych do niej nasion. Powstaje w ten sposób zimny olej. W trakcie procesu nie wykorzystuje się żadnych chemicznych dodatków, podstawowym składnikiem są tutaj nasiona, orzechy albo rośliny, z których chcemy pozyskać płyn. Świder, który odpowiada za rozdrabnianie ziaren oraz elementy wyciskające wykonane są najczęściej ze sterylnej stali nierdzewnej, która jest łatwa w utrzymaniu czystości. Okazuje się, że urządzenia mogą wytworzyć nawet od 0,8 kg do 3 kg oleju z nasion w ciągu godziny.

Oczywiście pozyskana ilość uzależniona jest przede wszystkim od użytego produktu. Najwięcej czasu potrzeba na wytłoczenie dyni oraz słonecznika, stosunkowo krócej odbywa się to z siemieniem oraz sezamem. Większość pras obsługiwana jest niemalże automatycznie, ponieważ ich nowoczesne wersje posiadają cyfrowe wyświetlacze, które informują o tym jak postępować.. Do każdego urządzenia dołączona jest również szczegółowa instrukcja.. Zawsze zaczynamy od włączenia prasy, później następuje rozgrzewanie dyszy, a następnie proces tłoczenia włożonych do maszyny nasion. Wiele takich sprzętów oferuje m.in. sklep Ronic.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − 10 =