Czarna herbata liściasta to rodzaj herbaty, która została poddana fermentacji, podobnie jak herbata czarna. Nazywa się ją również herbatą czerwoną, która jest taka sama jak herbata czarna. Główna różnica między nimi polega na tym, że ta druga przeszła dłuższy proces fermentacji niż pierwsza. Herbata liściasta czarna znana jest również jako pu-erh lub pu’erh.
Proces fermentacji czarnej herbaty liściastej może trwać od sześciu miesięcy do kilku lat. W tym czasie enzymy znajdujące się w liściach rozkładają związki organiczne na mniejsze cząsteczki, które są łatwiej przyswajane przez nasz organizm, gdy je spożywamy. Oznacza to, że przeciwutleniacze znajdujące się w herbatach mogą być łatwiej wchłaniane przez nasz organizm, gdy przejdą one proces fermentacji.
Czarna herbata liściasta ma wiele korzyści zdrowotnych, a niektóre z nich obejmują:
Polifenole znajdujące się w czarnej herbacie liściastej mają właściwości przeciwutleniające, które pomagają zwalczać wolne rodniki w Twoim organizmie i chronią go przed stresem oksydacyjnym. Te przeciwutleniacze zwiększają również funkcje układu odpornościowego poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek (limfocytów) zwalczających choroby.
Zawartość kofeiny w czarnym liściu herbaty zapewnia zastrzyk energii, który pomaga czuć się bardziej czujnym i skoncentrowanym. Wiadomo również, że zwiększa poziom wytrzymałości i siły, co czyni ją dobrym wyborem dla sportowców, którzy chcą osiągać lepsze wyniki podczas swoich treningów.