Żurawina ma szereg właściwości leczniczych oraz prozdrowotnych, które sprawiają, że zdecydowanie warto jest po nią sięgać. Jej działanie znane i cenione było już przed wiekami, dlatego była ona jednym z głównych elementów medycyny ludowej. Również współcześnie warto po nią sięgać tak często, jak jest to możliwe.
Głównymi substancjami, jakie można znaleźć w żurawinie są proantocyjanidyny. Bardzo dobrze chronią one wątrobę, a także pozytywnie wpływają na pracę serca. Najbardziej ceniony jest jednak jej wpływ na układ moczowy. Z tego względu warto po nią sięgać zwłaszcza w przypadku różnego rodzaju infekcji pęcherza czy dróg moczowych. Zmniejsza ona ilość bakterii i zapobiega ich namnażaniu, a także łagodzi stany zapalne. Powinny po nią sięgać także osoby z wysokim cholesterolem. Żurawinę można jeść na surowo lub sięgnąć po suszone owoce. Doskonale sprawdzi się ona jako dodatek do serów czy wędlin. Można z niej przyrządzić także aromatyczny sos do mięsa oraz pyszny sok. Zimą świetnie sprawdzi się mrożona żurawina, która dzięki procesowi mrożenia zachowuje swoje właściwości oraz witaminy i minerały. Dobrym pomysłem jest dodanie jej do deserów lub owsianki.