Według wielu osób, wina niemieckie nie są zbyt dobre, a na dodatek drogie i niemal zawsze słodkie. Są to jednak nietrafione opinie, ponieważ na rynku znajdziemy wiele doskonałej jakości win wytrawnych i półwytrawnych, odznaczających się bogatym smakiem i aromatem. Na uwagę zasługują jednak zwłaszcza znakomite Rieslingi, czyli musujące wina białe półsłodkie. W niniejszym artykule zostaną przedstawione główne cechy charakteryzujące najpopularniejsze wina wytwarzane w Niemczech.
Niemieckie wina są nieco droższe od francuskich czy włoskich odpowiedników, a to ze względu na dosyć chłodny klimat oraz duże nakłady pracy niezbędnej do wytworzenia wysokiej klasy trunku. Na szczęście w parze z wyższą ceną idzie zazwyczaj również wystarczająco wysoka jakość, opierająca się na bogatym i często nietypowym smaku oraz aromacie. Spośród wszystkich win pochodzących z terytorium naszego zachodniego sąsiada, zdecydowanie największym powodzeniem wśród klientów cieszą się rieslingi – białe, przeważnie półsłodkie wina, idealnie nadające się na wytworne przyjęcia czy jako dodatek do codziennych obiadów albo kolacji. Są one lekko musujące, posiadają wyjątkowo bogaty bukiet kwiatowy (wręcz perfumowy) i odznaczają się ponadprzeciętnie wysoką kwasowością Oprócz tego trunku na uwagę smakoszy zasługują także niektóre inne odmiany win białych (m.in. silvanger, rulander, auslese czy müller-thurgau) oraz szereg win czerwonych, takich jak choćby portugieser, trollinger, a także spätburgunder. Dodajmy, że wina niemieckie doskonale komponują się z daniami kuchni polskiej, dlatego często można je zamówić w naszych restauracjach.
Zapoznaj się z przykładową ofertą niemieckich win tutaj: sklep z winami z Niemiec.