Chleb to ważny element diety przeciętnego Polaka. Wykorzystujemy go nawet kilka razy dziennie, jedząc pierwsze i drugie śniadanie, przygotowując prowiant na drogę lub spożywając kolację. Aż ciężko wyobrazić sobie menu bez świeżej kromki posmarowanej masłem. Niestety w marketach czy też dyskontach pieczywo jest bardzo kiepskiej jakości. Oferowane tam bochenki mają niewiele wspólnego, z tym, co powinno znajdować się w naszym jadłospisie. Produkty dostarczane przez ogromne piekarnie są pełne konserwantów, spulchniaczy oraz barwników, a jedzenie takiego chleba na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie.
Chleb wysokiej jakości powinien być naturalny. Tak naprawdę musi od się składać z mąki, odrobiny cukru, soli oraz wody. Najlepsze dla naszego organizmu będzie pieczywo pełnoziarniste na zakwasie. Bochny tego typu są co prawda droższe od marketowych propozycji, ale są też całkowicie pozbawione chemii, a co za tym idzie, także zdrowsze. Dobrze jest zrezygnować z białego pieczywa pszennego. Nie niesie ono ze sobą prawie żadnych wartości odżywczych. Żytnim chlebem z czarnuszką nie tylko się najemy, ale dostarczymy naszemu ciału również witamin, minerałów i niezbędnego dla naszego metabolizmu błonnika. Pamiętajmy także, że gluten zawarty w zbożach jest szkodliwy tylko dla niewielkiej grupy osób chorych na celiakię, dlatego nie mając objawów tego schorzenia, powinniśmy jeść pieczywo będące źródłem cennych składników odżywczych, których nie uzupełnimy w inny sposób. Dieta bogata w wysokogatunkowe produkty zbożowe na pewno nam nie zaszkodzi.