Piekarnie to bardzo ważne przedsiębiorstwa z punktu widzenia wszystkich, ponieważ to one dostarczają do sklepów pieczywo i różnego rodzaju ciasta, a czasem same je sprzedają. Dzięki nim każdy może we własnym do spożywać świeże wypieki, będące podstawą diety. W piekarniach powstają chleby, bułki, drożdżówki, pączki i wiele innych produktów, które zwykle odznaczają się naprawdę dobrą jakością. Trzeba jednak pamiętać, że wypiekanie ciast w piekarni nie byłoby możliwe, gdyby nie odpowiedni sprzęt i profesjonalne wyposażenie piekarnicze. Składają się na nie liczne urządzenia będące podstawą działania tego typu zakładów. Jakie dokładnie asortyment jest niezbędny do wypiekania ciast, a tym samym tworzenia pieczywa czy deserów?
Do samego wypiekania ciast potrzebne są przede wszystkim piece piekarnicze, które muszą odznaczać się konkretnymi cechami. Oprócz nich jednak niezwykle istotne są również urządzenia pomocne podczas etapów przygotowywania ciasta, a także już do podejmowania działań na gotowych produkcie. Do tej grupy sprzętu należy przede wszystkim mikser planetarny, który pozwala wyrabiać duże ilości ciasta i nadawać mu odpowiednią konsystencję tak, aby później możliwe było jego swobodne uformowanie. Oprócz niego trzeba wymienić komorę garowniczą, która służy do stworzenia odpowiednich warunków do wzrostu ciasta poprzez ustawienie temperatury i wilgotności. W piekarniach niezwykle przydatna jest również krajalnica do chleba, dzięki której można podzielić wypieczone i gotowe do spożycia ciasto na mniejsze porcje.