Cudownie wyglądające słoiczki z owocową zawartością dumnie prezentowały się na półce każdej babcinej spiżarni po upalnym lecie. Wielu z nas ma takie właśnie wspomnienia. Gdy dni stawały się coraz chłodniejsze, a świeżych jabłek i gruszek było jak na lekarstwo, mogliśmy sięgnąć po wakacje zamknięte w szklanym naczyniu. Zapach rabarbaru w kisielu przygotowanym na bazie kompotu, bądź słodki smak truskawek spływających po gęstym budyniu rozjaśniały nawet najbardziej ponure, zimowe wieczory. Dzisiaj co prawda tempo życia nie pozwala na samodzielne przygotowywanie zapraw, ale możemy skorzystać z produktów dobrej jakości dostępnych w sklepach. Takie słoiki świetnie zastąpią babcine wyroby.
Mając w domu spiżarnię pełną owocowych cudowności, błyskawicznie wyczarujemy potrawy i desery, które zje nawet największy niejadek. Dobrej jakości konfitury i syropy kupić możemy na stronie internetowej https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-owocowe/. To fantastyczna alternatywa dla kiepskich jakościowo owoców szklarniowych dostępnych zimą. Wykorzystując dżemy truskawkowe i malinowe przygotujemy naleśniki oraz placuszki. Zagęszczając kompot jabłkowy mąką ziemniaczaną, otrzymamy kisiel, a maziste powidła śliwkowe świetnie sprawdzą się jako nadzienie do pączków lub warstwa w torcie urodzinowym.