Latem nasz metabolizm przyspiesza i potrzebujemy więcej kalorii. Z tego powodu powinniśmy jeść kolację, lecz nie powinna być ona ciężka. Pamiętajmy też, by nie spożywać jej po godzinie 19, bo wtedy w nocy będziemy czuli się ociężali. Najlepiej też na kolację wybrać lekkie dania. Jajko na miękko jest dobrym pomysłem — z pewnością lepszym niż ciężka jajecznica. Można też pobawić się smakami. Jeżeli lubimy dania na słodko — zróbmy pankejki. Wcale nie musimy dodawać do nich cukru. Można go zastąpić miodem lub ksylitolem. Ciasto naturalnie dosłodzi też banan, choć owoce lepiej jeść w pierwszej połowie dnia.
Być może od dań słodkich wolimy te słone, a nawet ostre. W tych nieoceniona jest kuchnia azjatycka, którą Polacy pokochali już dawno. Jeżeli jesteśmy jej entuzjastami, dobrze jest wyposażyć się w woka, na przykład takiego: https://www.kuchnieorientu.pl/kategoria-produktu/home/przybory-kuchenne/patelnia-wok/.
To azjatycka patelnia, która umożliwia efektywne smażenie potraw. W przeciwieństwie do naszej jest od niej głębszy, dzięki czemu łączy funkcje patelni i garnka. Jest doskonały do smażenia na dużym ogniu, a jego powierzchnia może nagrzewać się nawet do kilkuset stopni. Z tego powodu do mieszania składników najczęściej używa się drewnianej łyżki.
W woku możemy przygotować najrozmaitsze potrawy. Na wieczór dobrym wyborem będzie sałatka z makaronem ryżowym. Makaron należy najpierw ugotować przez kilka minut w wodzie. Następnie dodać do niego warzywa i podsmażyć w woku. To świetny pomysł na zdrową i lekką kolację.