Jesień i zima to te szczególne pory roku, które nie sprzyjają zdrowiu. Z powodu wietrznej i chłodnej aury zdecydowanie łatwiej o przeziębienie lub nawet grypę, które skutecznie osłabiają organizm i przyczyniają się do zmniejszenia odporności. Jakie produkty warto wdrożyć do swojej codziennej diety, aby ją wzmocnić oraz po które z witamin sięgać w tym okresie?
Głównym elementem codziennej diety powinny stać się świeże warzywa oraz owoce. Można spożywać je zarówno w formie przekąsek między posiłkami, jak również w postaci deserów. Według naukowców największą skuteczność osiąga się przyjmując około pięciu porcji świeżych dodatków każdego dnia. Wśród nich warto zwrócić szczególną uwagę na produkty z wysoką zawartością witamin z grupy A, B, C oraz D, które mają zbawienny wpływ na budowanie odporności organizmu. Nawyk zdrowego jedzenia powinien być budowany już od najmłodszych lat, dlatego istotnym jest, by również dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym zamiast słodkich przekąsek, na zajęcia zabierały ze sobą banany, mandarynki oraz winogrona, które z powodzeniem mogą spożywać w czasie przerw. Odpowiednio zbilansowana dieta, uzupełniana według indywidualnych potrzeb o suplementy w postaci witamin oraz minerałów, gwarantuje zwiększenie odporności na wszelkiego rodzaju wirusy również w czasie jesieni oraz zimy. Poza samą dietą należy też dbać o dostosowanie ubrania do warunków pogodowych oraz o jak najczęstsze przebywanie na świeżym powietrzu.