W Polsce nie brakuje osób, które w okresie wiosenno-letnim uwielbiają urządzać imprezy na świeżym powietrzu z grillem w roli głównej. Urządzenie to pozwala bowiem na przygotowywanie wielu niesamowicie aromatycznych i smacznych potraw z mięsa czy warzyw. Posiadając porządny grill węglowy, elektryczny lub gazowy, warto zawsze zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria, które ułatwiają gotowanie lub znacznie przyspieszają ten proces.
Do podstawowych dodatków przeznaczonych do grilla ogrodowego zaliczamy fartuch ochronny (zabezpieczający ubranie przed zaplamieniem marynatą), szczypce służące do chwytania produktów spożywczych, widelce z ząbkami do obracania kawałków mięsa i kiełbas, a także łopatki niezbędne przy zdejmowaniu poszczególnych składników z rusztu i nakładaniu ich na talerze.
Oprócz tego warto z pewnością dysponować następującymi elementami: pędzelkiem silikonowym pozwalającym na precyzyjne dozowanie ilości tłuszczu, naczyniami i sztućcami jednorazowymi, solidnym rusztem ze stali nierdzewnej wyposażonym w uchwyt (idealne rozwiązanie do szaszłyków i nadziewanych kurczaków), zestawem aluminiowych tacek do smażenia mięs i ryb (ograniczają spływanie tłuszczu na węgiel, a tym samym wydzielanie szkodliwych substancji), matą w postaci gęstej siatki z włókna szklanego (zapobiega przywieraniu produktów), dmuchawą do rozpalania ognia, szuflą do podawania węgla oraz nakłuwaczem i termometrem do mięsa. Dodatkowo przyda nam się specjalny kołowrotek do grilla, czyli proste urządzenie umożliwiające regulowanie wysokości rusztu bezpośrednio nad paleniskiem.