Główną zaletą porcelany jest to, że jest piękna. Żaden inny materiał ceramiczny nie jest równie delikatny, subtelny, wyrafinowany i elegancki – nawet najbardziej interesujące wyroby z fajansu czy majoliki nie dorównują ceramice porcelanowej. Nie wszyscy wiedzą jednak, że jest ona także materiałem o pożądanych właściwościach technicznych (ważnych także w innych gałęziach przemysłu i rzemiosła, niż przemysł ceramiczny).
Zastawa porcelanowa dobrej jakości cechuje się czystym odcieniem bieli – inne wyroby ceramiczne ustępują jej pod tym względem. Ważną właściwością jest też niska wchłanialność płynów, dzięki której potrawy nie nasiąkają obcymi smakami i kolorami.
Formowalność tego materiału sprawia, że tworzyć można naczynia o bardzo cienkich ściankach: to właśnie stąd pochodzi ich świetlista delikatność. Pełna przyjemność picia dobrej, świeżo palonej kawy – np. w serwisach kawowych villeroy&boch caffe club – możliwa jest tylko w najwyższej jakości, najcieńszych filiżankach.