Jakie cechy powinna spełniać kawa ziarnista, aby była dobra?

Świeżo parzona kawa to napój, bez którego bardzo wiele osób nie wyobraża sobie codziennego poranka. Wynika to z faktu, że znakomicie pobudza cały organizm, a na dodatek świetnie smakuje. Zdecydowanie najlepiej przygotować ją z klasycznej kawy ziarnistej, uznawanej powszechnie za szlachetną z powodu wyjątkowo aromatycznego zapachu oraz charakterystycznego posmaku – lekko goryczkowego lub słodkawego, w zależności od gatunku. Z niniejszego artykułu dowiemy się, na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze tego produktu. 

Kolor ziaren odgrywa istotną rolę

Jeśli zależy nam na zakupie dobrej kawy ziarnistej, powinniśmy w pierwszej kolejności dowiedzieć się, skąd dokładnie pochodzi, gdyż ma to wpływ na jej smak i ogólną jakość. Produkty z Etiopii i innych krajów Afrykańskich posiadają przeważnie lekki posmak owocowo-kwiecisty, te z Ameryki Południowej są niemal całkowicie pozbawione goryczki i bardzo delikatne (Brazylia, Peru), natomiast te z Ameryki Środkowej są słodkie i mają specyficzną, orzechową nutę (Gwatemala, Kostaryka). Na uwagę zasługują też wersje z Włoch o średnim stopniu palenia. Po drugie bardzo duże znaczenie ma gatunek kawy. Za najlepszą uchodzi Arabica o łagodnym smaku, wyróżniająca się stosunkowo niewielką zawartością kofeiny. Świetną alternatywę stanowi też Robusta, wybierana przez miłośników mocnego pobudzenia. Pozostałe istotne kryteria to zapach (koniecznie intensywny po otwarciu opakowania), kolor ziaren (brązowe) oraz kwasowość (na jak najniższym poziomie). Dodajmy, że godna polecenia jest w szczególności włoska kawa ziarnista Musetti, będąca połączeniem Arabiki i Robusty.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − 5 =