Frytki są ulubioną przekąską dla milionów ludzi. Większość ma jednak wyrzuty sumienia z tego powodu, że jedząc je, spożywa ogromne ilości mało zdrowego tłuszczu. W stu gramach frytek, tłuszcz stanowi nawet 60 gramów zawartości. Istnieje jednak sposób na to, by móc spożywać je bez obaw. Przygotowywane w taki sposób frytki pozbawione są szkodliwego tłuszczu, a smakują równie dobrze jak ich bogate w niego koleżanki. Do takiego przygotowania potrzebna będzie specjalna frytkownica.
Frytkownica beztłuszczowa do pieczenia frytek wykorzystuje gorące powietrze na podobnej zasadzie jak dzieje się to w piekarniku. Specjalny system grzewczy podgrzewa powietrze do odpowiedniej temperatury i rozprowadza je równomiernie po całym wnętrzu urządzenia. Przygotowane w taki sposób frytki smakują nieco odmiennie od tych zrobionych tradycyjnymi frytkownicami gastronomicznymi. Nie jest to nic dziwnego, gdyż o smaku tamtych decyduje głównie tłuszcz, który tutaj nie występuje. Można jednak polać gotowe frytki kilkoma jego łyżkami. Ostatecznie i tak będzie to dużo zdrowsze rozwiązanie. Sam proces wytwarzania frytek jest dużo szybszy – przygotowanie jednej porcji zajmuje około 20 minut.
Frytkownica na gorące powietrze nadaje się nie tylko do wytwarzania frytek. Równie dobrze można w niej przygotować babeczki, warzywa czy mięso. Obsługa takiego urządzenia jest bardzo prosta. Większość modeli posiada tylko dwa pokrętła z których jedno jest minutnikiem, a drugie służy do sterowania temperaturą. Naszym zadaniem jest tylko włożenie frytek do wnętrza, włączenie maszyny i przemieszanie naszych ziemniaczków w połowie pieczenia.
Wyposażenie lokalu gastronomicznego nie może przecież obyć się bez frytkownicy. Trzeba tylko wybrać zdrowszą wersję. Jednak decyzja należy do Ciebie.