Dieta wegańska jest coraz częstszym wyborem nie tylko dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, ale także dla każdego, kto troszczy się o środowisko naturalne. Dobrze zbilansowana jest odżywcza i sycąca, a do tego pyszna i dobra dla zdrowia – nie musi też być wcale droga. Współcześnie na sklepowych półkach coraz więcej pojawia się zamienników mięsa, nabiału i produktów stworzonych z myślą właśnie o weganach. Które z nich są niezbędne, kiedy warto sięgnąć po suplementy diety i jak zbilansować codzienne posiłki?
Dieta pozbawiona mięsa, nabiału i innych produktów pochodzenia zwierzęcego na początku może wydawać się trudna i skomplikowana, jednak wystarczy odrobinę zmienić swoje przyzwyczajenia, by odkryć, że wcale taka nie jest. Co więcej – niedawno piramida żywienia zalecana przez dietetyków uległa zmianom i teraz specjaliści są zgodni, że to właśnie warzywa i owoce powinny być podstawą każdego jadłospisu. Warto wybierać produkty świeże i jak najmniej przetworzone, a także samemu przygotowywać potrawy od podstaw. Za pośrednictwem strony internetowej http://www.warzywa-gacek.pl/ możemy zrobić zapasy sezonowych warzyw. Przeciwnie ma się natomiast sprawa z mlekiem roślinnym – tutaj raczej bazujmy na sklepowych napojach, wzbogaconych o wapń i witaminy, gdyż taki napój przygotowany w domu pozbawiony jest praktycznie wartości odżywczych i nie może stanowić zamiennika nabiału. Za uczucie sytości odpowiada głównie białko w potrawach, więc aby dieta wegańska była sycąca, musi zawierać także sporo warzyw strączkowych, jak fasola, soczewica, soja czy ciecierzyca. Z suplementów niezbędna jest witamina B12, której nie uzyskamy z roślin, natomiast jeżeli nie jemy wystarczającej ilości świeżo mielonego siemienia lnianego, oleju lnianego lub innych tłuszczy bogatych w kwasy omega-3, powinniśmy sprawdzić czy i ich nie musimy suplementować.