Wino to idealny dodatek do wszelakich posiłków. Nie każdy jednak wie jak ważny jest wybór rodzaju trunku w zależności od spożywanej potrawy. Wino najczęściej podawane jest obok dania, nalane do szklanej lampki lub bezpośrednio w składnikach dania np. jako część sosu. Podane w odpowiedni sposób może nadać potrawie zupełnie innego smaku i wydobyć wyjątkowy aromat.
Na samym początku warto wiedzieć o podstawowych rodzajach wina – białe oraz czerwone w zależności od gatunku winogron wykorzystanych do produkcji. Główną różnicą jest także stopień wytrawności wina zależny od ilości dodanego do niego cukru – słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wytrawne oraz brux o ilości cukru bliskiej zeru. Białe lub różowe, słodkie wina podajemy najczęściej jako przystawkę, razem z deserami lub serami. Również białe, ale półwytrawne lub wytrawne pasują natomiast do dań rybnych, owoców morza, białego mięsa i makaronów.
Czerwone wina o lekkim smaku zazwyczaj spożywa się razem z czerwonymi mięsami oraz wędlinami, a także z pizzą i daniami w sosie. Z najcięższymi potrawami na bazie mięsa, dziczyzny lub ostrych serów idealnie komponują się dojrzałe, czerwone wina. Są one szeroko dostępne, również on-line np. na stronie http://winostyl.pl/wina-czerwone-wytrawne.
Warto również pamiętać, że wino niezależnie od rodzaju powinno mieć swoją optymalną temperaturę spożycia. Często informacja ta jest podawana na butelce trunku. W przypadku degustowania kilku różnych win ważna jest także kolejność – białe wina przed czerwonymi, lekkie przed ciężkimi oraz wytrawne przed słodkimi. Najważniejsze jednak jest kierowanie się swoim indywidualnym smakiem i gustem.