Nasiona sezamu są doskonałym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Mają również wysoką zawartość błonnika i białka, co czyni je doskonałym wyborem dla wegan i wegetarian. Nasiona sezamu mają właściwości przeciwzapalne, które pomagają utrzymać zdrowe jelita. Są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące raka i zapobiegają chorobom serca.
Korzyści zdrowotne płynące z nasion sezamu obejmują:
Nasiona sezamu są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia komórek, starzenie się i inne choroby.
Zawartość magnezu w nasionach sezamu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu w organizmie, a tym samym poprawić zdrowie serca.
Sesamol, jeden z fitochemikaliów znajdujących się w nasionach sezamu został uznany za skuteczny w walce z komórkami rakowymi, zgodnie z badaniem opublikowanym w Phytotherapy Research Journal w 2010 roku. To samo badanie donosi również, że regularne spożywanie nasion sezamu może pomóc w zapobieganiu rakowi piersi poprzez hamowanie enzymów wywołujących raka w organizmie.
Nasiona sezamu mają właściwości przeciwzapalne, ponieważ zawierają fitosterole, które zmniejszają stan zapalny spowodowany zapaleniem stawów lub innymi stanami zapalnymi w organizmie.
Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę, to sezamki nadają się do tego idealnie.