Organizacja uroczystej kolacji w domu to spore wyzwanie dla każdego gospodarza. Liczy się nie tylko to, co podasz swoim gościom, ale także pięknie nakryty stół, dobre wino, miła atmosfera. W gronie znajomych zwykle wszyscy czują się swobodnie, a gospodarz powinien dbać o to, że każdy z gości wyszedł z przyjęcia w dobrym nastroju.
Jeśli organizujesz elegancką kolację, warto postawić na biały obrus i delikatne dekoracje stołu. Możesz ustawić w kilku miejscach niewielkie naczynia napełnione wodą, do których włożysz główki róż, najlepiej w białym lub bladoróżowym kolorze i kilka pływających świec. Możesz także w kilku miejscach ustawić małe wazoniki z delikatnymi kwiatami. W tym wypadku mniej znaczy więcej. Pamiętaj, że kieliszki, szklanki i sztućce muszą być idealnie czyste. Zaplanuj też, czy goście będą nakładali sobie dania samodzielnie, czy będą one serwowane przez Ciebie, albo wynajętą w tym celu osobę do pomocy. Pamiętaj także o serwetkach. Niezbędne będą idealnie wyprasowane i złożone materiałowe serwetki.
Dania podawane podczas kolacji powinny wyglądać pięknie i świetnie smakować. Nie ma tutaj miejsca na niedociągnięcia. Zupę zaserwować w eleganckiej wazie. Sałatki najlepiej podawać w szklanych, dużych miskach. Żeby sałatka wyglądała dobrze przez całą kolację, dobrze jest sos podawać osobno. Jeśli przygotowujesz na kolację mięso, warto je zaserwować na stół w naczyniu, w którym było pieczone. Dobrze sprawdzą się brytfanny w ładnym kolorze, np. takie jak tutaj: https://wenahome.pl/511-Brytfanny. Pamiętaj także, żeby do ciasta na deser podać specjalne widelczyki z trzema ostrzami, a nie małą łyżeczkę.