Polityka prywatności

  1. Postanowienia ogólne
  2. Cel i zakres zbierania danych
  3. Podstawa przetwarzania danych
  4. Prawo kontroli, dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania
  5. Pliki „Cookies”
  6. Postanowienia końcowe
  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony internetowej http://www.nie-bladzisz.pl/ jest właściciel portalu Nie Błądzisz.
    2. Administrator dokłada szczególnej staranności, by chronić interesy ludzi, których dane dotyczą, a w szczególności gwarantuje, że zbierane przez niego dane są:
      • przetwarzane zgodnie z prawem, zbierane dla określonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu stojącemu w sprzeczności z tymi celami,
      • merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w formie pozwalającej na identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż przez czas konieczny do osiągnięcia celu przetwarzania.
  2. CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH
    1. Dane osobowe Usługobiorców, zbierane przez Administratora, są używane do:
      • kontaktowania się z usługobiorcą (klientem)
      • celów informacyjnych jak również innych działań mających związek z aktywnością Usługobiorcy na stronie internetowej http://www.nie-bladzisz.pl/
    2. Administrator przetwarza niżej wymienione dane osobowe Usługobiorców:
    3. Administrator ma prawo przetwarzać następujące dane określające metodę użytkowania przez Usługobiorcę usług świadczonych drogą elektroniczną (dane eksploatacyjne):
      • Oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej lub system teleinformatyczny, którego używał Usługobiorca.
      • Informacje o rozpoczęciu, finalizacji oraz zakresie każdorazowego korzystania przez Usługobiorcę z usługi świadczonej drogą elektroniczną.
      • Informacje o skorzystaniu przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną.
    4. Podanie danych osobowych, wzmiankowanych w pkt 2 jest konieczne do świadczenia przez Usługodawcę usług drogą elektroniczną w ramach strony internetowej.
  3. PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH
    1. Użytkowanie strony, jak i zawieranie umów o świadczenie usług drogą elektroniczną dzięki niej, z czym wiąże się potrzeba udostępnienia danych osobowych, jest absolutnie dobrowolne. Osoba, której dane dotyczą, samodzielnie decyduje, czy chce rozpocząć korzystanie z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Usługodawcę zgodnie z Regulaminem.
    2. Zgodnie z art. 23 ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) przetwarzanie danych jest dopuszczalne m.in. gdy:
      1. osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba, że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych.
      2. jest to niezbędne do urzeczywistnienia umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to konieczne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą.
    3. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora odbywa się zawsze w ramach podstaw dopuszczalności ich przetwarzania wymienionych w pkt 2. Przetwarzanie danych będzie wiązało się z realizacją umowy lub konieczności podjęcia działań przed zawarciem umowy na życzenie osoby, której dane dotyczą (pkt 2 lit. b).
  4. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA
    1. Usługobiorca ma prawo wglądu do treści swoich danych osobowych oraz ich korekty.
    2. Każdej osobie dana jest możność do weryfikacji przetwarzania danych, które jej dotyczą, zawartych w zbiorze danych Administratora, a zwłaszcza możność do żądania uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, chwilowego lub stałego zawieszenia ich przetwarzania lub ich skasowania, jeżeli są one niekompletne, nieważne, nieprawdziwe albo zostały zebrane z naruszeniem ustawy lub są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zgromadzone.
    3. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w pkt. 1 i 2 istnieje możliwość korzystania poprzez przesłanie stosownej wiadomości poprzez formularz kontaktowy.
  5. PLIKI „COOKIES”
    1. Strona internetowa Usługodawcy używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Usługobiorcy ustawień przeglądarki jest tożsamy ze zgodą na ich użycie.
    2. Implementacja plików „cookies” jest konieczna do bezproblemowego świadczenia usług na stronie internetowej. W plikach „cookies” znajdują się dane potrzebne do właściwego działania strony internetowej, przede wszystkim tych wymagających autoryzacji.
    3. W ramach strony internetowej używane są rodzaje: Użytkownik ma prawo zadecydowania w zakresie dostępu plików „cookies” do swojego komputera poprzez ich uprzedni wybór w oknie swojej przeglądarki. Dokładne informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  6. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    1. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne gwarantujące ochronę przetwarzanych danych osobowych właściwą dla niebezpieczeństw oraz kategorii danych objętych ochroną, a przede wszystkim zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom postronnym, przywłaszczeniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z pogwałceniem aktualnych przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
    2. Usługodawca udostępnia właściwe środki techniczne przeciwdziałające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieupoważnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.