Jak działa frytkownica na gorące powietrze?

Frytki są ulubioną przekąską dla milionów ludzi. Większość ma jednak wyrzuty sumienia z tego powodu, że jedząc je, spożywa ogromne ilości mało zdrowego tłuszczu. W stu gramach frytek, tłuszcz stanowi nawet 60 gramów zawartości. Istnieje jednak sposób na to, by móc spożywać je bez obaw. Przygotowywane w taki sposób frytki pozbawione są szkodliwego tłuszczu, a smakują równie dobrze jak ich bogate w niego koleżanki. Do takiego przygotowania potrzebna będzie specjalna frytkownica.

Frytkownica beztłuszczowa do pieczenia frytek wykorzystuje gorące powietrze na podobnej zasadzie jak dzieje się to w piekarniku. Specjalny system grzewczy podgrzewa powietrze do odpowiedniej temperatury i rozprowadza je równomiernie po całym wnętrzu urządzenia. Przygotowane w taki sposób frytki smakują nieco odmiennie od tych zrobionych tradycyjnymi frytkownicami gastronomicznymi. Nie jest to nic dziwnego, gdyż o smaku tamtych decyduje głównie tłuszcz, który tutaj nie występuje. Można jednak polać gotowe frytki kilkoma jego łyżkami. Ostatecznie i tak będzie to dużo zdrowsze rozwiązanie. Sam proces wytwarzania frytek jest dużo szybszy – przygotowanie jednej porcji zajmuje około 20 minut.

Frytkownica na gorące powietrze nadaje się nie tylko do wytwarzania frytek. Równie dobrze można w niej przygotować babeczki, warzywa czy mięso. Obsługa takiego urządzenia jest bardzo prosta. Większość modeli posiada tylko dwa pokrętła z których jedno jest minutnikiem, a drugie służy do sterowania temperaturą. Naszym zadaniem jest tylko włożenie frytek do wnętrza, włączenie maszyny i przemieszanie naszych ziemniaczków w połowie pieczenia.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego nie może przecież obyć się bez frytkownicy. Trzeba tylko wybrać zdrowszą wersję. Jednak decyzja należy do Ciebie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 + piętnaście =